Szarlotka z pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepsza na ciepło

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche: 2 szklanki mąki, kostka margaryny, łyżeczka proszku, 5 żółtek, szklanka pudru.

    Jabłka: 1,5 kg jabłek, 100g masła, cynamon.

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na stolnicy zagniatamy ciasto kruche. Wypełniamy formę i podpiekamy 20 minut w piekarniku.
    Jabłka kroimy w plastry, w duzym garnku roztapiamy powoli masło i stopniowo partiami dodajemy jabłka, mieszając aby się nie przypaliły. Dodajemy szczypte cynamonu. Gorące wykładamy na podpieczone ciasto i robimy piankę.
    Ubijamy białka ze szklanką cukru zwykłego rozprowadzamy na jabłkach, wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do zrumienienia piany- ok. 20 minut.

Porady

Najlepiej jabłka roztapiać na maśle wtedy mają taki ciekawy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy