Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek posiekać z cukrem ,cukrem pudrem i margaryną , dodać śmietanę i żółtka . Zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny do lodówki.
2.Jeśli nie macie takich swojskich tartych jabłek ze słoika to zróbcie w taki sposób:
3.1. Jabłka umyć i obrać , zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach , włożyć do garnka , wlać 3 łyżki wody , dodać 1/2 szkl cukru , cukier waniliowy i 1 łyżkę cynamonu , Dusić aż jabłka będą miękkie ale też nie za długo żeby nie wyszła ciapa.Jeśli zostanie w nich troszkę soku to odsączyć na sitku.
4.Białka ubić na sztywną pianę z odrobinką soli i 2 łyżkami cukru.
5.Blaszkę 25/40 wyłożyć papierem do pieczenia , ciasto podzielić na pół z tym że jedna część będzie troszkę większa.
6.Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blaszki , na to jabłka odsączone z nadmiaru soku , na jabłka ubitą pianę , na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta .
7.Piec w temp 180 st. około 30 minut , ciasto z wierzchu ma mieć złoty kolor.
Porady
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem . Jeśli ktoś jest zwolennikiem grubych spodów w szarlotkach to proponuję zrobić z podwójnej porcji .
Komentarze