SZARLOTKA Z PIANKĄ

0 (0 ocen)

Prosta , szybka i pyszna .

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny Kasi
    4 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku

    1 , 5 kg jabłek lub gotowych startych jabłek ze słoika
    5 białek
    1 łyżka cynamonu
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek posiekać z cukrem ,cukrem pudrem i margaryną , dodać śmietanę i żółtka . Zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny do lodówki.
  • 2. Jeśli nie macie takich swojskich tartych jabłek ze słoika to zróbcie w taki sposób:
  • 3. 1. Jabłka umyć i obrać , zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach , włożyć do garnka , wlać 3 łyżki wody , dodać 1/2 szkl cukru , cukier waniliowy i 1 łyżkę cynamonu , Dusić aż jabłka będą miękkie ale też nie za długo żeby nie wyszła ciapa.Jeśli zostanie w nich troszkę soku to odsączyć na sitku.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę z odrobinką soli i 2 łyżkami cukru.
  • 5. Blaszkę 25/40 wyłożyć papierem do pieczenia , ciasto podzielić na pół z tym że jedna część będzie troszkę większa.
  • 6. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blaszki , na to jabłka odsączone z nadmiaru soku , na jabłka ubitą pianę , na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta .
  • 7. Piec w temp 180 st. około 30 minut , ciasto z wierzchu ma mieć złoty kolor.

Porady

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem . Jeśli ktoś jest zwolennikiem grubych spodów w szarlotkach to proponuję zrobić z podwójnej porcji .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować