SZARLOTKA Z ORZECHAMI

4.51 (166 ocen)

  • 50 min

Szarlotka smakuje wyśmienicie.

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO:
    • 50 dag mąki
    • 15 dag cukru
    • 30 dag margaryny
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 jajko, 2 żółtka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA ORZECHOWA:
    • 30 dag posiekanych orzechów włoskich
    • 10 dag cukru
    • ½ kostki margaryny
    • 2 łyżki miodu

    MASA JABŁKOWA:
    • 2 kg jabłek
    • ½ szklanki cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 30 min do lodówki.
  • 2. Składniki masy orzechowej wymieszać i smażyć przez 5-7 min.
  • 3. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na trzy części. Wylepić nim trzy identyczne formy.
  • 4. Placki upiec na złoty kolor [każdy oddzielnie] w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • 5. Na jedną część ciasta wyłożyć podsmażone orzechy.
  • 6. Przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać i zetrzeć ,,na pazurkach”, dodać cukier i cukier waniliowy, smażyć na złoty kolor, kisiel wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, a następnie wlać do jabłek i jeszcze chwilę smażyć.
  • 7. Gorącą masą jabłkową przekładać placki (ten z orzechami powinien być na górze). Jabłka muszą być gorące, żeby placki zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować