Szarlotka z orzechami

5 (176 ocen)

  • 30 min

Prosta i smaczna. Pełna smaków i aromatów!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    75 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    30 dag zimnego masła
    4 żółtka
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon
    Cukier do smaku

    Beza orzechowa:
    4 białka
    1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bezę orzechową i przykryć ostatnim plackiem. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
  • 2. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
  • 3. Beza orzechowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać orzechy i delikatnie połączyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować