Szarlotka z miodem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę podgrzewać do roztopienia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder, miksować. Dodać żółtka, miksować. Dodać mąki i proszek do pieczenia, miksować. Na koniec dodać margarynę (nie musi wystygnąć) i zmiksować. Odlać 1/3 i odstawić. Resztę wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i podpiec w 180 st. C ok. 10 min, do "ścięcia" się wierzchu.
2.Podpieczone ciasto wyciągamy i wykładamy jabłka. Posypujemy przyprawą. Wylewamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy znów do "ścięcia" wierzchu.
3.Wyciągamy ciasto, polewamy "esy-floresy" miodem i posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 40 min.
4.Z soku i cukru pudru przygotować lukier. Można dodać trochę kwasku cytrynowego, bo lukier ma być kwaśny. Polać zimne ciasto.
Porady
Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień. Przechowywać w lodówce.
Komentarze