Szarlotka z miodem i migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto odmienia lekki posmak miodu i chrupiące migdały... blaszka 24x42 cm

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 1 margaryna
    - 5 jaj
    - 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    - 1,5 szkl mąki tortowej
    - 1/2 szkl cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    JABŁKA:
    - ok. 2 kg jabłek startych na tarce jarzynowej
    - 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki

    WIERZCH:
    - 2 łyżki miodu naturalnego
    - 70 g płatków migdałowych

    LUKIER CYTRYNOWY:
    - sok z cytryny
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z miodem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę podgrzewać do roztopienia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder, miksować. Dodać żółtka, miksować. Dodać mąki i proszek do pieczenia, miksować. Na koniec dodać margarynę (nie musi wystygnąć) i zmiksować. Odlać 1/3 i odstawić. Resztę wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i podpiec w 180 st. C ok. 10 min, do "ścięcia" się wierzchu.
  • 2. Podpieczone ciasto wyciągamy i wykładamy jabłka. Posypujemy przyprawą. Wylewamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy znów do "ścięcia" wierzchu.
  • 3. Wyciągamy ciasto, polewamy "esy-floresy" miodem i posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 40 min.
  • 4. Z soku i cukru pudru przygotować lukier. Można dodać trochę kwasku cytrynowego, bo lukier ma być kwaśny. Polać zimne ciasto.

Porady

Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień. Przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować