Szarlotka z migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Inne wydanie tradycyjnej szarlotki, również wyśmienite. Moja ulubiona wersja na cienkim cieście z dużą ilością jabłek i migdałów...

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    50 g cukru
    1 jajo
    1 szczypta soli
    100 g masła
    Ponadto:
    5 średnich jabłek
    sok z połowy cytryny
    3 jaja
    100 g cukru
    ½ szkl śmietany 30%
    cukier waniliowy
    ½ skórki z 1 cytryny
    5 łyżek dowolnej marmolady
    5 łyżek migdałów

Szarlotka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy ok. 30 min w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy tortownicę o średnicy 26 cm wraz z bokami. Podpiekamy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • ponacinane jabłka 2. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i ostrożnie wycinamy gniazda nasienne. Okrągłą stronę jabłek nacinamy co 3mm do połowy. Skrapiamy sokiem z cytryny i wykładamy na podpieczone ciasto.
  • ciasto zalane masą 3. Ubijamy całe jaja z cukrami, śmietaną, skórką z cytryny ok. 10 min, aż masa będzie lekko puszysta. Zalewamy jabłka i pieczemy 45 min w 180st.
  • gotowa szarlotka 4. Podgrzewamy marmoladę i polewamy nierównomiernie wierzch placka.
    Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy po wierzchu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy