Szarlotka z migdałami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Jest wiele typów szarlotek i każda z nich po prostu nazywa się szarlotką. No może jabłecznikiem:) Ostatnio znalazłam nowy typ tego ciasta, który stał się moim ulubionym. Będzie to moje popisowe ciasto

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka krupczatka: 210 gramów
    - masło: 140 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - śmietana 20% (max 2, w zależności od ciasta): 1 łyżka
    - jabłka winne: 1 kilogram
    - cukier puder: 70 gramów
    - migdały w płatkach: 80 gramów
    - mielone migdały: 0.33 opakowania
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - zapach rumowy (a dokładnie 1-2 krople): 0.25 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąka, masło, cukier puder, żółtka oraz soli zagniatamy kruche ciasto. To znaczy: wsypujemy make, cukier puder oraz sól do jednej miski. Dodajemy żółtko. Wkrawamy zimne masło. Potem palcamy ucieramy masło z sypkimi składnikami – tak by powstała konsytencji okruchów chleba. Dodajemy śmietanę i zagniatamy w kulę. Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 15 min.

    W tym samym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy, wydrążamy i wrzucamy do garnka. Prażymy. Dodajemy biały cukier i smażymy dalej przez 10 min. Jak będą miękkie, dodajmy cukier waniliowy, mielone migdały oraz zapach. Wyłączamy.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wykładamy do formy (28 cm) uprzednio wyłożoną papierem. Ja po prostu wylepiłam rękoma formę. Uwaga! Boki też! Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 min w temp 10 stopni. Po 10 min, wykładamy jabłka. Posypujemy migdałami. Pieczemy 30 min, w temp 180 stopni, aż migdały ładnie się zarumienią.

    Mała uwaga: ilość migdałów w płatkach podałam orientacyjnie. Po prostu migdały mają pokrywać cały wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować