Jest wiele typów szarlotek i każda z nich po prostu nazywa się szarlotką. No może jabłecznikiem:) Ostatnio znalazłam nowy typ tego ciasta, który stał się moim ulubionym. Będzie to moje popisowe ciasto
Szarlotka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąka, masło, cukier puder, żółtka oraz soli zagniatamy kruche ciasto. To znaczy: wsypujemy make, cukier puder oraz sól do jednej miski. Dodajemy żółtko. Wkrawamy zimne masło. Potem palcamy ucieramy masło z sypkimi składnikami – tak by powstała konsytencji okruchów chleba. Dodajemy śmietanę i zagniatamy w kulę. Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 15 min.
W tym samym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy, wydrążamy i wrzucamy do garnka. Prażymy. Dodajemy biały cukier i smażymy dalej przez 10 min. Jak będą miękkie, dodajmy cukier waniliowy, mielone migdały oraz zapach. Wyłączamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wykładamy do formy (28 cm) uprzednio wyłożoną papierem. Ja po prostu wylepiłam rękoma formę. Uwaga! Boki też! Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 min w temp 10 stopni. Po 10 min, wykładamy jabłka. Posypujemy migdałami. Pieczemy 30 min, w temp 180 stopni, aż migdały ładnie się zarumienią.
Mała uwaga: ilość migdałów w płatkach podałam orientacyjnie. Po prostu migdały mają pokrywać cały wierzch ciasta.
Komentarze