Szarlotka z mandarynkami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem.Przesiać mąkę z proszkiem, dodać olejek i zmiksować na ''żwirek''. Można w palcach rozkruszyć. Odsypać 1/3 na kruszonkę, resztę zagnieść. Tą większą część wyklepać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia.
2.owoce-Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście posypanym tartą bułką.
3.Na jabłka, ułożyć odsączone mandarynki.Posypać cukrem i cynamonem.
4.beza-Białka zmiksować ze szczyptą soli, potem po porcjami cukru. Wyłożyć na jabłka.
5.Na bezę rozsypać kruszonkę.
6.Piec 40 min. w 180* (góra-dół) potem przełączyć tylko na dół i piec jeszcze z 15 min. Jakby góra za bardzo brązowiała, to przykryć papierem.Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze