SZARLOTKA Z MANDARYNKAMI I JABŁKAMI

4.49 (156 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis dostałam od znajomej z NK. Przepis troszkę przerobiłam.Szarlotka jest bardzo pyszna.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -5 żółtek
    -250 g masła
    -5 łyżek cukru
    -1/2 kg.mąki tortowej
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -parę kropli olejku cytrynowego

    owoce:
    -3 łyżki tartej bułki
    - 1,5 kg. jabłek
    - mandarynki z puszki
    -3 łyżki cukru trzcinowego
    -cynamon, jak ktoś lubi

    beza:
    -5 białek
    -szczypta soli
    -1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Beza

Szarlotka z mandarynkami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem.Przesiać mąkę z proszkiem, dodać olejek i zmiksować na ''żwirek''. Można w palcach rozkruszyć. Odsypać 1/3 na kruszonkę, resztę zagnieść. Tą większą część wyklepać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • warstwa jabłek 2. owoce-Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście posypanym tartą bułką.
  • warstwa mandarynek 3. Na jabłka, ułożyć odsączone mandarynki.Posypać cukrem i cynamonem.
  • beza 4. beza-Białka zmiksować ze szczyptą soli, potem po porcjami cukru. Wyłożyć na jabłka.
  • kruszonka 5. Na bezę rozsypać kruszonkę.
  • upieczony 6. Piec 40 min. w 180* (góra-dół) potem przełączyć tylko na dół i piec jeszcze z 15 min. Jakby góra za bardzo brązowiała, to przykryć papierem.Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować