Szarlotka z makiem i nutką śliwkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Połączenie maku, jabłek i śliwek, coś wspaniałego!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    Cukier do smaku
    Galaretka cytrynowa
    1 łyżeczka żelatyny
    850g gotowej masy makowej z puszki
    300 – 400g śliwek – mogą być mrożone (nie rozmrażamy wcześniej)
    5- 6 łyżek powideł śliwkowych

    Ciasto kruche:
    750g mąki pszennej
    225g cukru pudru
    300g margaryny
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    190g gęstej śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Szarlotka z makiem i nutką śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa:Jabłka ubrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, krótko prażyć. Pod koniec dodać galaretkę w proszku i żelatynę, ewentualnie posłodzić do smaku. Dokładnie wymieszać. Przestudzić.
  • 2. Ciasto kruche: Składniki suche przesiać przez sitko, wymieszać. Dodać masło posiekać nożem, następnie dołożyć pozostałe składniki i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować. Pierwszą część przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć powidła, na nie masę jabłkową, na jabłka drugą część ciasta, masę makową, śliwki (niezbyt gęsto) i pozostałą ostatnią część ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 min do zrumienienia w temp. 190 stopniach. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować