Połączenie maku, jabłek i śliwek, coś wspaniałego!
1 godz. 20 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
Cukier do smaku
Galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
850g gotowej masy makowej z puszki
300 – 400g śliwek – mogą być mrożone (nie rozmrażamy wcześniej)
5- 6 łyżek powideł śliwkowych
Szarlotka z makiem i nutką śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa:Jabłka ubrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, krótko prażyć. Pod koniec dodać galaretkę w proszku i żelatynę, ewentualnie posłodzić do smaku. Dokładnie wymieszać. Przestudzić.
2.Ciasto kruche: Składniki suche przesiać przez sitko, wymieszać. Dodać masło posiekać nożem, następnie dołożyć pozostałe składniki i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować. Pierwszą część przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć powidła, na nie masę jabłkową, na jabłka drugą część ciasta, masę makową, śliwki (niezbyt gęsto) i pozostałą ostatnią część ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 min do zrumienienia w temp. 190 stopniach. Dowolnie udekorować.
Komentarze