Szarlotka z makiem

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Kruche ciasto połączone z makiem,jabłkami a w środku herbatniki.Pycha:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl. mąki
    1 margaryna
    4 żółtka
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    1 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa makowa:
    3 szkl. maku
    3/4 szkl. płynnego miodu
    10 dag masła
    10 dag cukru
    4 jajka
    5 dag orzechów(drobno posiekanych)
    5 dag rodzynek
    5 dag smażonej skórki pomarańczowej
    Masa jabłkowa:
    11/2 kg jabłek
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 łyżka masła
    olejek migdałowy
    herbatniki lub biszkopty do wyłożenia na mak
    Dekoracja:

    biały lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Szarlotka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną margarynę zetrzeć na grubej tarce o dużych oczkach.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz resztę składników.Zagnieść szybko gładkie ciasto.Podzielić na 2 części.
    Masa makowa:
    Mak sparzyć,odsączyć,wystudzić.Zemleć 2 razy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach.Stopić masło,wystudzić.Do przestudzonego masła dodać mak,cukier,miód,olejek,żółtka,bakalie.Wszystko dokładnie wymieszać,smażyć przez chwilkę.Białka ubić na sztywno i wymieszać z przestudzonym makiem.
    Jabłka obrać,pokroić w plastry.Masło rozgrzać i dodać jabłka.Smażyć pod przykryciem ,od czsu do czasu pomieszać.Gdy się jabłka rozparzą,dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać.Chwilkę smażyć bez przykrycia.Ostudzić.
    Składanie placka:
    ciasto kruche-masa makowa-herbatniki lub biszkopty-masa jabłkowa-ciasto kruche.Pieczemy w całości w tem.180 stopni przez ok.50-60 min.Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto zdobimy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Galaretka Herbatniki Jabłka Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować