Szarlotka z lukrem

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię ciasta z jabłkami, a to jest wyśmienite.

Składniki:

  • ● 3 szkl. mąki
    ● żółtko
    ● kostka margaryny
    ● jajko
    ● op. waniliowego serka homogenizowanego
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 łyżki cukru
    ● mały słoik powideł śliwkowych
    ● 1,5 kg jabłek
    ● rabarbar
    ● lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną.
    Dodajemy jajko, żółtko,
    serek, śmietanę, proszek, cukier
    i zagniatamy ciasto. Zawijamy
    w folię i wkładamy do
    zamrażarki na 15 minut.
  • 2. 1/2 ciasta rozkładamy na
    blasze. Smarujemy powidłami.
    Jabłka obieramy, przekrawamy
    i usuwamy gniazda
    nasienne. Wypełniamy kawałkami
    rabarbaru i układamy
    przeciętą stroną na cieście.
    Resztę ciasta rozwałkowujemy
    i przykrywamy owoce.
    Pieczemy godzinę w 180 °C.
    Studzimy. Polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować