szarlotka z kruszonką

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Delikatne kruche ciasto, kwaskowate jabłuszka z cynamonem i maślana, pachnąca wanilią kruszonka, myślę, że to ciasto można by nazwać "Pean na cześć szarlotki"

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    110 gram miękkiego masła
    1 jajo
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    nadzienie jabłkowe:
    1,5 kg jabłek (miałam Championy) + 1 płaska łyżka kaszy manny (opcjonalnie)
    0,5 - 3/4 łyżeczki cynamonu
    nie dodawałam cukru
    kruszonka:
    100 gram miękkiego masła
    5 łyżek cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
    1 z dużym czubkiem szklanka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić na 30 minut do lodówki, ale u mnie nie było takiej potrzeby.

    Ciasto rozwałkować na pergaminie do pieczenia, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki 24x24 cm, ponakłuwać widelcem, podpiec na złoto w temperaturze 190 stopni, u mnie 17 minut, ciasto schłodzić.


    Jabłuszka obrać, pokroić w grubsze plastry, wsypać do rondla, podlać 1/3 szklanki wody, dusić do mocnego zredukowania soku (jeśli jabłuszka nadal są luźne, można dodać płaską łyżkę kaszy manny), wyłączyć gaz i dodać cynamon, wymieszać, lekko schłodzić.

    Z mąki, masła, cukrów zagnieść kruszonkę.

    Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie jabłuszka, posypać kruszonką, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Do jabłuszek możemy dodać również rodzynki lub suszoną żurawinę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować