Delikatne kruche ciasto, kwaskowate jabłuszka z cynamonem i maślana, pachnąca wanilią kruszonka, myślę, że to ciasto można by nazwać "Pean na cześć szarlotki"
Szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić na 30 minut do lodówki, ale u mnie nie było takiej potrzeby.
Ciasto rozwałkować na pergaminie do pieczenia, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki 24x24 cm, ponakłuwać widelcem, podpiec na złoto w temperaturze 190 stopni, u mnie 17 minut, ciasto schłodzić.
Jabłuszka obrać, pokroić w grubsze plastry, wsypać do rondla, podlać 1/3 szklanki wody, dusić do mocnego zredukowania soku (jeśli jabłuszka nadal są luźne, można dodać płaską łyżkę kaszy manny), wyłączyć gaz i dodać cynamon, wymieszać, lekko schłodzić.
Z mąki, masła, cukrów zagnieść kruszonkę.
Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie jabłuszka, posypać kruszonką, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
Do jabłuszek możemy dodać również rodzynki lub suszoną żurawinę
Komentarze