Szarlotka z kruszonką

4.46 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szarlotka z kruszonką na kruchym cieście delikatna, i aromatyczna. Ciasto z nutą kardamonu, cynamonu i imbiru.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche ( forma 25 x 35 cm)

    mąka 400 g
    żółtka z 5-6 jaj zależy od wielkości
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    margaryna dobrej jakości 130 g
    masło 60 g
    cukier 70 g
    bułka tarta do posypania
    ponadto; cukier puder do oprószenia

    jabłka

    jabłka duże 4-5 ( można dodać gruszki, brzoskwinie lub morele)
    cukier 5 łyżeczek
    imbir 1/2 łyżeczki
    cynamon 1 łyżeczka
    kardamon 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.46 (179 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie posiekać, zagnieść w kulę ciasta. Ciasto podzielić na dwie części, z czego jedną w proporcji 1/3 schłodzić w zamrażarce. Natomiast z większej części ciasta ulepić spód, i nakłuć widelcem, posypać lekko bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z owoców. Na spód wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka, na nie zetrzeć pozostałe ciasto na grubych oczkach tarki i posypać kruszonką. Piec 40 minut w temperaturze 200 °, ostatnie 10 minut w temperaturze 180°. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

    Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać cukier, kardamon, cynamon, imbir, wymieszać. Farsz jabłkowy podsmażyć, i odparować nadmiar soku. W zależności od gatunku jabłek należy, odparować zbędny sok. Ja smażyłam jabłka około 30 minut były wyjątkowo soczyste, oczywiście cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.Ostudzić, w razie potrzeby doprawić do smaku cukrem.

    kruszonka

    200 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 100 g masła – palcami rozcieram składniki. Proporcje podane na większą ilość, kruszonkę można mrozić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować