Szarlotka z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Margarynę posiekać z mąkami i cukrem pudrem, dodać przetarte przez sito żółtka. Szybko zarobić, skleić w miarę możliwości (ciasto ma konsystencje kruszonki) zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć na min 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjąć, przekroić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepić dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 200 st piekarniku 10 minut. Wyjąć, wyłożyć jabłkami. Przygotować krem: jajka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i ubijać jeszcze chwilę. Wylać na jabłka. Mniejszą część ciasta zagnieść z łyżką śmietany, rozwałkować, powycinać paski i ułożyć na cieście. Piec jeszcze 45 minut
Komentarze