Szarlotka z kremem

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dostałam od mamy. Ciasto jest proste i zawsze się udaje. Dobre dla początkujących. Idealne do kawy.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szklanki mąki
    ● szklanka cukru
    ● kostka margaryny
    ● 5 żółtek
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie: 1 kg jabłek
    ● 1/2 szklanki cukru
    ● cukier waniliowy
    Krem: 5 białek
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● kisiel wiśniowy lub inny czerwony
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Szarlotka z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy
    ciasto, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do
    lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy
    i wykładamy na blaszkę
    wysmarowaną tłuszczem.
  • 2. Jabłka obieramy, drobno
    kroimy lub ścieramy na tarce
    i smażymy kilka minut. Wsypujemy
    oba cukry i mieszamy.
    Wykładamy na placek.
  • 3. Białka ubijamy. Pod koniec
    dodajemy cukier i kisiel i chwilę
    ubijamy. Wykładamy na
    jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy
    i kładziemy na
    wierzch. Pieczemy 40 minut
    w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kisiel wiśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować