Szarlotka z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce posiekać masło z mąką, następnie dodać żółtko i wyrobić ciasto, stopniowo dodając wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.Jabłka pokroic na cząstki i wrzucić do garnka z 3 łyzkami wody i cukrem. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodac odrobinę cynamonu do smaku i wymieszać. Jabłka zdjąć z palnika i wsypać powoli galaretkę, mieszając.
3.Ciasto wyjąć z lodówki. Odłożyć jego 1/4 częśc na kratkę. Pozostałe rozwałkować i przelożyć do brytfanki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nałożyć jabłka. Pozostałą część rozwałkować i pokroić na paski, a następnie ułozyć je na jabłkach w zgrabną kratkę. Ciasto włożyć do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec ok.40 min.
Porady
Sekretem idealnego ciasta kruchego jest włożenie go do nagrzanego piekarnika podczas gdy ciasto jeszcze jest zimne.
Komentarze