Szarlotka z kratką

4.5 (143 ocen)

  • 2 min

Idealny przepis na kruche ciasto z jabłkami

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 1 żółtko
    - 150g masła
    - 250g mąki
    - 1 szkl. wody

    Nadzienie:
    - 1kg jabłek
    - cynamon
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 3 łyżki cukru brązowego (może być też biały)
    - 3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotka z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce posiekać masło z mąką, następnie dodać żółtko i wyrobić ciasto, stopniowo dodając wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Jabłka pokroic na cząstki i wrzucić do garnka z 3 łyzkami wody i cukrem. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodac odrobinę cynamonu do smaku i wymieszać. Jabłka zdjąć z palnika i wsypać powoli galaretkę, mieszając.
  • 3. Ciasto wyjąć z lodówki. Odłożyć jego 1/4 częśc na kratkę. Pozostałe rozwałkować i przelożyć do brytfanki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nałożyć jabłka. Pozostałą część rozwałkować i pokroić na paski, a następnie ułozyć je na jabłkach w zgrabną kratkę. Ciasto włożyć do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec ok.40 min.

Porady

Sekretem idealnego ciasta kruchego jest włożenie go do nagrzanego piekarnika podczas gdy ciasto jeszcze jest zimne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować