Szarlotka z konfiturami malinowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i razem posiekać nożem. Dodać żółtka,cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz migdały i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, każde owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na 3 cienkie i okrągłe placki i upiec na złoty kolor.. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kawałeczki, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i poddusić na małym ogniu, a następnie wystudzić. Krążki ciasta posmarować konfiturami, a następnie przełożyć uprażonymi jabłkami. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę i posmarować nią wierzch ciasta i jego boki. Ciasto wstawić do piekarnika i zapiekać około 30 minut w temperaturze 150 stopni.
Komentarze