Szarlotka z kokosową bezą

4.5 (190 ocen)

  • 50 min

Szarlotka trochę w innej wersji. Idealna dla wielbicieli kokosu. Biszkoptowy spód, budyń gotowany na "kompocie" z jabłek i pyszną kokosową bezą. Przepis dostałam od sąsiadki kilka lat temu.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie jabłkowe:
    6 średnich jabłek
    1/2 litra wody
    1/2 szklanki cukru
    2 budynie śmietankowe

    Beza:
    3 białka
    1/2 szklanki cukru
    50 g wiórek kokosowych

Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Beza

Szarlotka z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt. Białka ubić z proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem, dodać do piany z białek, lekko wymieszać. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec do zrumienienia, ok. 20 minut, w 180°C.

    2.Nadzienie jabłkowe. Jabłka obrać i pokroić w grubą ok.2 cm kostkę. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, wsypać pokrojone jabłka, gotować ok. 3- 5 minut. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową. Na pozostałym syropie ugotować budynie.

    3.Beza. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe, lekko wymieszać.

    4.Wykonanie. Na upieczony biszkopt wykładamy jabłka, na to wykładamy ugotowany na syropie jabłkowym budyń, a na wierzch wykładamy kokosową masę bezową. Zapiekamy na złoty kolor ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi wiórek kokosowych, można z nich zrezygnować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować