Szarlotka z karmelizowanymi orzechami

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Tradycyjna szarlotka z dodatkiem karmelizowanych orzechów, które nadają jej niezwykłego smaku i aromatu. Orzechy podczas pieczenia stają się przyjemne chrupiące.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag zimnego masła
    2 jajka
    2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Karmel orzechowy:
    30 dag posiekanych orzechów włoskich
    80g masła
    5 łyżek miodu
    2 łyżki cukru

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej szarej renety
    Cukier do smaku
    Cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka z karmelizowanymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć gorący karmel. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
  • 2. Karmel orzechowy Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami. Cały czas mieszać, uważać aby ich nie przypalić.Mają być tylko lekko zrumienione.
  • 3. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem, posłodzić. Zostawić na czas przygotowania ciasta, aby puściły sok. Nadmiar płynu wylać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować