Tradycyjna szarlotka z dodatkiem karmelizowanych orzechów, które nadają jej niezwykłego smaku i aromatu. Orzechy podczas pieczenia stają się przyjemne chrupiące.
30 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto półkruche:
50 dag mąki
15 dag cukru pudru
20 dag zimnego masła
2 jajka
2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szarlotka z karmelizowanymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć gorący karmel. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
2.Karmel orzechowy Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami. Cały czas mieszać, uważać aby ich nie przypalić.Mają być tylko lekko zrumienione.
3.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem, posłodzić. Zostawić na czas przygotowania ciasta, aby puściły sok. Nadmiar płynu wylać.
Komentarze