Szarlotka z jagodową nutą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest proste i szybkie, prażone jabłka na kruchym cieście pod bezową kołderką. Sezon jagodowy w pełni więc jabłkom towarzyszy dżem jagodowy...

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 czubate szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    250 gram margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka
    szczypta soli

    jabłka:
    1 kg kwaśnych jabłek
    2 łyżki cukru
    cynamon, cukier waniliowy
    dżem jagodowy/jagody

    beza:
    3 białka
    1/2 szklanki cukru

Szarlotka z jagodową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli dokładnie wymieszać. Posiekać z zimną margaryną, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Należy to zrobić jak najszybciej, wtedy ciasto jest bardzo kruche. Ciasto podzielić na 4 części, jedną zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej foremki.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki i uprażyć w garnku aż się trochę rozpadną. Dodać cukier, cynamon i cukier waniliowy do smaku.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i ubijać dalej aż cukier się rozpuści
  • 4. Kruche ciasto ponakłuwać widelcem, posypać cienko bulką tartą, posmarować jagodowym dżemem. Na dżem wyłożyć uprażone jabłka i ubitą na sztywno pianę z cukrem. Na pianę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć czwartą część kruchego ciasta.

Komentarze

Podobne przepisy