Szarlotka z jagodową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli dokładnie wymieszać. Posiekać z zimną margaryną, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Należy to zrobić jak najszybciej, wtedy ciasto jest bardzo kruche. Ciasto podzielić na 4 części, jedną zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej foremki.
2.Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki i uprażyć w garnku aż się trochę rozpadną. Dodać cukier, cynamon i cukier waniliowy do smaku.
3.Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i ubijać dalej aż cukier się rozpuści
4.Kruche ciasto ponakłuwać widelcem, posypać cienko bulką tartą, posmarować jagodowym dżemem. Na dżem wyłożyć uprażone jabłka i ubitą na sztywno pianę z cukrem. Na pianę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć czwartą część kruchego ciasta.
Komentarze