SZARLOTKA Z JABŁKAMI I MANDARYNKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Szarlotka bardzo pyszna. Przerobiłam mój stary przepis.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -1 margaryna-250 g.
    -4 łyżki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -5 żółtek
    -1/2 kg. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    nadzienie:
    -2 garście bułki tartej
    -1,5 kg. jabłek
    -1 puszka mandarynek
    -sok z 1/2 cytryny
    -cukier waniliowy
    -odrobinę cynamonu
    -2 łyżki tartych migdałów

    beza:
    -5 białek
    -szczypta soli
    -1 szklanka cukru
    -1 budyń cytrynowy

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Beza

Szarlotka z jabłkami i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Zmiksować margarynę z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, rozdrobnić w rękach, na kruszonkę. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść.
  • ciasto 2. Zmiksować margarynę z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, rozdrobnić w rękach, na kruszonkę. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść.
  • warstwa bułki tartej 3. Posypać tartą bułką.
  • warstwa jabłek 4. Jabłka obrać, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście. Jeżeli jabłka by ciemniały, to skropić sokiem z cytryny.
  • warstwa mandarynek 5. Ułożyć odsączone mandarynki. Posypać cukrem, cynamonem i migdałami.
  • beza 6. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Przesiać do tego budyń i wkręcić mikserem na niskich obrotach.Bezę wyłożyć na owocach.
  • kruszonka 7. Rozsypać pozostawioną kruszonką.
  • Ciasto upieczone 8. Piec 50 min. w 180 *, lecz po pół godzinie pieczenia, przykryć ciasto papierem do pieczenia.
    Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować