Szarlotka z galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Przepyszna szarlotka z galaretką, której świeży zapach czuć z daleka.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -3 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3/4 kostki margaryny
    -paczka cukru waniliowego
    -3/4 szklanki cukru
    -3 żółtka
    - 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

    Jabłka:
    -6 dużych lub 8 małych jabłek (Renety)
    -3 łyżki wody
    -3 łyżki cukru
    -2 łyżki grysiku
    -paczka galaretki agrestowej (może być cytrynowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i wszystko posiekać nożem.

    W misce wymieszać paczkę cukru waniliowego, 3/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany. Produkty dodać do wcześniej przygotowanej masy na stolnicy. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

    Pierwszą część rozwałkować i równomiernie rozłożyć na wysmarowanej blasze. Ciasto po nakłuwać widelcem i delikatnie oprószyć cynamonem.

    Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru i na małym ogniu pod przykryciem smażyć aż zrobi się masa. Następnie dodać 2 łyżki grysiku, wymieszać i dodać galaretkę.
    Przygotowaną masę odstawić do wystudzenia.

    Po wystudzeniu jabłka wyłożyć na ciasto i ponownie oprószyć cynamonem . Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta (można także zetrzeć je na tarce). Gotowe ciasto wstawić do pieca nagrzanego do 170 C i piec ok. 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować