Szarlotka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i wszystko posiekać nożem.
W misce wymieszać paczkę cukru waniliowego, 3/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany. Produkty dodać do wcześniej przygotowanej masy na stolnicy. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Pierwszą część rozwałkować i równomiernie rozłożyć na wysmarowanej blasze. Ciasto po nakłuwać widelcem i delikatnie oprószyć cynamonem.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru i na małym ogniu pod przykryciem smażyć aż zrobi się masa. Następnie dodać 2 łyżki grysiku, wymieszać i dodać galaretkę.
Przygotowaną masę odstawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu jabłka wyłożyć na ciasto i ponownie oprószyć cynamonem . Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta (można także zetrzeć je na tarce). Gotowe ciasto wstawić do pieca nagrzanego do 170 C i piec ok. 45 minut.
Komentarze