Szarlotka najlepsze , najprostsze ciasto, robię je na rożne sposoby .
Składniki:
tortownica o sr 18 cm
kruche:
2 żółtka
szklanka mąki
80 g roztopionego masła
łyżka śmietany
opakowanie cukru waniliowego
łyżka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
2 duże jabłka
kilka śliwek węgierek (mogą być z kompotu)
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru
opakowanie białej czekolady
Szarlotka z dodatkiem śliwiek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrami. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części , mniejszą i większą. Mniejsza wkładamy do lodówki. A większą wylepiamy tortownicę.
2.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, a śliwki wypestkujemy. Układamy na cieście i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Na tartce ścieramy resztę ciasta.
3.Pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach. Oprószamy czekoladą.
Komentarze