SZARLOTKA Z CYNAMONEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Swietne ciasto na podwieczorek. Idealnie smakuje na ciepło

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    5 łyżek kw. śmietany
    3/4 szkl. cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 kg jabłek
    cynamon

Szarlotka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy jaja, śmietanę, margarynę i ugniatamy ciasto. Dzielimy na pół.
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę. Mieszamy z cynamonem. Jeżeli jabłka są mocno kwaśne to można posypać cukrem.
  • 3. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Połową ciasta wylepiamy spód. Wykładamy jabłka, a na nich układamy paski z drugiej części ciasta. Można posypać cukrem lub posmarować białkiem.
    Pieczemy ok. 40 min. w 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy