Szarlotka z ciasteczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szarlotka nie tylko jest pyszna ale i ładnie wygląda

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    łyżeczka proszku
    szklanka cukru pudru
    1 kostka margaryny
    0,5 kostki masła
    6 żółtek
    2 łyżki śmietany 18%
    Nadzienie:
    9 jabłek obranych i pokrojonych w plastry(najlepiej szara reneta)
    pół szklanki wody
    1,5 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki soku z cytryny
    Piana:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    1 budyń waniliowy
    Dodatkowo:
    3 łyżki tartej bułki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Szarlotka z ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia.Masło i margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
    Następnie ciasto podzielić na 2 części 1/3 i 2/3
    Zawinąć w folie i włożyć na 1h do zamrażarki.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka umieścić w garnku dodać wodę i dusić ok 20 minut .Dodać cynamon i cukier. Pod koniec duszenia dodać mąkę ziemniaczaną zmieszaną z sokiem z cytryny i czekać aż pyrnie.
  • 3. Piana:
    Ubić pianę z białek. Dodać cukier i budyń. Dobrze wymieszać.
  • 4. Podgrzać piekarnik, formę (33x23 cm) posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Większą połowę ciasta rozwałkować i podpiec.
    Następnie podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą wykładamy jabłka i pianę z białek .
    Z drugiej połowy ciasta przygotowujemy ciasteczka i wykładamy na pianę.Piec około 1h aż ładnie się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować