Szarlotka z ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia.Masło i margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Następnie ciasto podzielić na 2 części 1/3 i 2/3
Zawinąć w folie i włożyć na 1h do zamrażarki.
2.Nadzienie:
Jabłka umieścić w garnku dodać wodę i dusić ok 20 minut .Dodać cynamon i cukier. Pod koniec duszenia dodać mąkę ziemniaczaną zmieszaną z sokiem z cytryny i czekać aż pyrnie.
3.Piana:
Ubić pianę z białek. Dodać cukier i budyń. Dobrze wymieszać.
4.Podgrzać piekarnik, formę (33x23 cm) posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą połowę ciasta rozwałkować i podpiec.
Następnie podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą wykładamy jabłka i pianę z białek .
Z drugiej połowy ciasta przygotowujemy ciasteczka i wykładamy na pianę.Piec około 1h aż ładnie się zrumieni.
Komentarze