Szarlotka z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy biszkopt, ubijamy na sztywno białka z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt na blaszkę (36 x 25 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach.
Jabłka podgrzewamy w garnku aż będą gorące, wsypujemy do nich galaretkę, zdejmujemy z ognia i mieszamy by się galaretka rozpuściła.
Ja miałam litrowy słoik już gotowych jabłek, jeżeli mamy jabłka świeże tak około 1.5 kg , obieramy kroimy w kostkę i prażymy w garnku podlewając odrobiną wody, gdy są kwaśne dodajemy cukier do smaku.
Masa z chałwą, gotujemy mleko z cukrem, dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy by wszystko dobrze się rozpuściło i zgęstło, zostawiamy by wystygło.
Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy jabłka i zostawiamy by wystygły.
Gdy masa z chałwą jest zimna, dodajemy do niej masło o temperaturze pokojowej, ucieramy na gładko.
Wykładamy masę na zimne jabłka na wierzch ścieramy na tarce czekoladę, wstawiamy do lodówki by nam dobrze się schłodziło.
Komentarze