Szarlotka z chałwą

5 (166 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nasza ulubiona szarlotka, jabłka pachnące galaretką i kremowa masa z chałwą.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt :
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    masa jabłkowa:
    1 litr jabłek
    2 galaretki truskawkowe
    masa z chałwą
    1 szklanka cukru
    100 ml mleka
    200 g chałwy sezamowej
    250 g masła prawdziwego
    50 g czekolady gorzkiej startej na wierzch
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy biszkopt, ubijamy na sztywno białka z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt na blaszkę (36 x 25 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach.
    Jabłka podgrzewamy w garnku aż będą gorące, wsypujemy do nich galaretkę, zdejmujemy z ognia i mieszamy by się galaretka rozpuściła.
    Ja miałam litrowy słoik już gotowych jabłek, jeżeli mamy jabłka świeże tak około 1.5 kg , obieramy kroimy w kostkę i prażymy w garnku podlewając odrobiną wody, gdy są kwaśne dodajemy cukier do smaku.
    Masa z chałwą, gotujemy mleko z cukrem, dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy by wszystko dobrze się rozpuściło i zgęstło, zostawiamy by wystygło.
    Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy jabłka i zostawiamy by wystygły.
    Gdy masa z chałwą jest zimna, dodajemy do niej masło o temperaturze pokojowej, ucieramy na gładko.
    Wykładamy masę na zimne jabłka na wierzch ścieramy na tarce czekoladę, wstawiamy do lodówki by nam dobrze się schłodziło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować