Szarlotka z budyniową pianką

0 (0 ocen)

Pyszna nietypowa szarlotka.

Składniki:

  • CIASTO :
    500 g mąki pszennej typ 500
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    16 g cukru waniliowego
    150 g cukru
    6 żółtek ( jajka rozmiar M )
    200 g margaryny Kasia
    5 łyżek jogurtu naturalnego

    PIANKA :
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżka margaryny Kasia
    100 g cukru
    1/2 l mleka 3,2 %
    6 białek
    DODATKOWO :
    ok 1,5 kg jabłek ( antonówki )
    25 g przyprawy do jabłecznika
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotka z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO :
    Do miski robota z nożami siekającymi wrzucić wszystkie składniki i połączyć je ze sobą.
    Potem wyjąć na blat i szybko zagnieść ciasto ( ciasto będzie bardziej luźne niż na typowo kruche ).
    Podzielić je na dwie części a potem zawinąć w folię spożywczą i jedną część włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki a drugą część do zamrażarki.
    Potem ciasto z lodówki wyjąć i wylepić nim tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką.
    ( Jeżeli chcemy aby ciasto było niższe można użyć tortownicy o średnicy troszkę większej ).
    Ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a potem wystudzić.
  • 2. JABŁKA :
    Jabłka umyć, obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
    Dodać przyprawę i cukier, wymieszać.
  • 3. PIANKA :
    Garnek przelać zimną wodą, wlać 1/2 mleka, dodać margarynę i zagotować.
    W reszcie mleka wymieszać budynie i cukier.
    Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając chwilę budyń gotować.
    Potem wystudzić.
    Z białek ubić pianę z odrobiną soli i cukru,
    Do zimnego budyniu dać trochę piany, rozmieszać a potem dodać resztę piany i połączyć budyń z pianą.
    Mogą być grudki ale to nie będzie problemem.
  • 4. WYKOŃCZENIE :
    Na przestudzony spód wyłożyć jabłka, lekko je docisnąć.
    Na jabłka wyłożyć masę piankową a na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki.
    ( Ja dodatkowo zrobiłam obręcz z papieru do pieczenia bo część składników wystawała mi ponad tortownicę ).
    Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasto 50 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 10 - 15 minut.
    Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do całkowitego wystudzenia ( najlepiej na noc ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować