Szarlotka z budyniem

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Jest niezawodna w zimowe wieczory, do kawy lub herbaty jako bardzo tania szarlotka.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dkg mąki
    25 dkg masła lub margaryny
    1 szkl cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 torebki budyniu (waniliowy lub śmietankowy)
    1 i 1/2 kg jabłek winnych
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę proszek do pieczenia , masło, jajka zagnieść i zrobić ciasto
    podzielić na dwie części i odstawić na 15 min żeby odpoczęło.
    Jedną część dać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, na to położyć jabłka pokrojone w ósemki.
    i
  • 2. Ugotować budyń (3-4 szkl mleka na 2 budynie dodać cukier) gorący budyń wlać na jabłka.
    Rozwałkować drugą część i dać na budyń .
    Piec 45 min w temperaturze 180 stopni . Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Porady

Robiąc ciasto w tortownicy drugą część ciasta surowego wkładam do zamrażalnika i ścieram na tarce o grubych otworach na budyń.. a po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować