Szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moje dzieci uwielbiają to ciasto. Jest pyszne, tanie i szybkie w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki, kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 budynie śmietankowe, 3 szklanki mleka , 1,5 kg jabłek.

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wqnp27 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka, posiekaną margarynę i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę, a drugą włożyć na ok.godziny do zamrażalnika.Jabłka obrać, pokroić i rozłożyć na cieście. Budyń ugotować w trzech szklankach mleka. Gorący wlać na jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą polowe ciasta.Piec 40-45min w temp.200°C.

Porady

Zamiast surowych jabłek można dodać mus lub dżem jabłkowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy