Szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Polaczenie jablek i budyniu smakuje wybornie,ciasto rozplywa sie w ustach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto:( BLACHA 24X40)

    450 g maki pszennej
    250 g masla
    1 szklanka cukru pudru
    2 zoltka
    1 cale jajko
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    2 lyzki smietany gestej

    masa:

    1,5 kg jablek
    2 budynie waniliowe bez cukru
    4 lyzki cukru
    3/4 litra mleka
    bulka tarta
    cukier puder do posypania
    listki miety
    cynamon

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skladniki na ciasto zagniesc,podzielic na dwie czesci,owinac folia spozywcza i jedna czesc wsazdic do lodowki,a druga do zamrazalnika na 2 godziny. Jedna czesc ciasta wyjac,rozwalkowac i wylepic nim blaszke wczesniej wylozona papierem do pieczenia. Ponakluwac widelcem i podpiec kilka minut w temp. 160 st.Spod oproszyc bulka tarta.
  • 2. Jablka obrac pokroic w dosyc grube plastry.Wylozyc na ciasto,posypac cynamonem(ilosc w/g uznania).
  • 3. .Budynie ugotowac w/g przepisu na opakowaniu uzywajac 750 ml mleka i 4 lyzki cukru. Jeszcze goracy wylac na ciasto.Na wierzch zetrzec na tarce jarzynowej ciasto z zamrazalnika.
  • 4. Piec ok.45 minut w temp.180 st. Gdy wystygnie posypac cukrem pudrem i udekorowac listkami miety.

Komentarze

Podobne przepisy