SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANKĄ

5 (200 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Szarlotka na kruchym spodzie z bitą śmietaną. Bardzo pyszna.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -1 margaryna lub masło
    -3/4 szklanki cukru
    -2 jajka
    -1 żółtko+pół białka
    -1 szklanka gęstej śmietany
    -2 szklanki mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    na ciasto:
    -pół białka
    - bułka tarta lub pokruszone herbatniki

    nadzienie:
    -1,5 kg. jabłek
    -1/2 szklanki cukru,opcjonalnie
    -szczypta cynamonu
    -50 g. płatków migdałowych

    bita śmietanka:
    -70 g. pudru cukru
    -1 śmietanka 30%- 250 ml.
    -1 jogurt grecki- 400 g.
    -2 Śnieżki
    (albo 3 łyżeczki żelatyny+1/3 szkl.wody)
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z bitą śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Zmiksować margarynę, z cukrem i jajkami. Dodać śmietanę, przesiać mąkę z proszkiem. Krótko wymieszać łyżką, potem mikserem. Rozsmarować łopatką na blaszce 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • pod nadzienie 2. Pół białka, wymieszać widelcem i posmarować ciasto. Posypać bułką tartą,albo pokruszonymi herbatnikami.
  • nadzienie 3. nadzienie-Jabłka obrać, pokroić w plasterki.Wyłożyć na cieście. Posypać cukrem i cynamonem. Rozsypać też płatki migdałowe.
  • 4. Piec ok.45 min. w 175 *. Po upieczeniu, ostudzić. (zapomniałam zrobić zdjęcie,po upieczeniu.)
  • bita śmietana 5. bita śmietanka-Ubić śmietankę z pudrem, potem Śnieżkami. Dodawać porcjami jogurt i zmiksować.Latem lepiej utwardzić rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną.Bitą śmietankę wyłożyć na placku.Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować