Szarlotka z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna i lekka szarlotka

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    2 jajka
    Szczypta soli
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru pudru
    Składniki na mus jabłkowy:
    1 kg kwaśnych jabłek
    4 łyżki cukru
    1/4 szklanki wody
    8 łyżeczek żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku
    Składniki na bitą śmietanę:
    330 ml śmietanki kremówki 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    1/5 szklanki wrzątku
    Dodatkowo:
    3 łyżki mielonych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie obkrawamy brzegi biszkoptu i przekładamy go na paterę.
    Przepis na mus:
    Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy wody i cukru i podsmażamy przez 10 minut. Następnie ściągamy garnek z ognia i blenderem miksujemy jabłka na mus. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do musu. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
    Przepis na bitą śmietanę:
    Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę 30% przelewamy do wysokiego naczynia i dodajemy cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 6-8 minut i dodajemy do całości rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Całość jeszcze chwilę miksujemy.
    ---
    Na wystudzony biszkopt nakładamy mus jabłkowy i następnie bitą śmietanę. Wierzch szarlotki posypujemy mielonymi orzechami laskowymi i pozostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

To może cię zainteresować