• 1 godz. 40 min

kwaśne jabłka i słodka beza :-)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    mąka 1 .5 szklanki
    margaryna 100 gr
    żółtka 3 szt
    sól
    nadzienie:
    jabłka 2 kg
    cynamon 1 łyżeczka
    cukier 1/2 szklanki
    beza:
    białka 3 sztuki
    ocet 1 łyżeczka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Beza

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto :
    mąkę przesiać dodać tłuszcz ,żółtka ,sól i szybko wyrobić ,zawinąć w folię i schłodzić 1 godz. ,
    jabłka obrać , pokroić na plastry dodać cukier i cynamon i poddusić ( 10 -15 minut w zależności od odmiany jabłek ) ,ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, ponakłuwać i piec 15 minut w temp.180 stopni,
    beza:
    schłodzone białka ubić z szczyptą soli , dodawać po trochu cukier i na koniec ocet,na podpieczony spód ułożyć jabłka oraz bezę ,piec 40 minut w temp. 170 stopni ,wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w piekarniku.

Porady

do szarlotki używam kwaśnych jabłek które świetnie pasują do słodkiej bezy,a jak nie mam kwaśnych jabłek nie dodaje cukru do nadzienia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować