Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto :
mąkę przesiać dodać tłuszcz ,żółtka ,sól i szybko wyrobić ,zawinąć w folię i schłodzić 1 godz. ,
jabłka obrać , pokroić na plastry dodać cukier i cynamon i poddusić ( 10 -15 minut w zależności od odmiany jabłek ) ,ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, ponakłuwać i piec 15 minut w temp.180 stopni,
beza:
schłodzone białka ubić z szczyptą soli , dodawać po trochu cukier i na koniec ocet,na podpieczony spód ułożyć jabłka oraz bezę ,piec 40 minut w temp. 170 stopni ,wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w piekarniku.
Porady
do szarlotki używam kwaśnych jabłek które świetnie pasują do słodkiej bezy,a jak nie mam kwaśnych jabłek nie dodaje cukru do nadzienia
Komentarze