• 1 godz. 30 min

Chyba najlepsza szarlotka jaką robiłam :) Słodka, o delikatnym posmaku cytryny, bez cynamonu. Na kruchym cieście wyłożona jest dość gruba warstwa jabłek wymieszanych z kisielowym proszkiem, który świetnie sprawdza się w roli pochłaniacza wilgoci :) Na wierzchu warstwa bezowa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki pszennej
    125 g masła
    120 g cukru pudru
    3 żółtka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany

    Warstwa jabłkowa:
    1,4 kg jabłek
    1 opakowanie kisielu cytrynowego z cukrem
    3 zaokrąglone łyżki cukru

    Beza:
    3 białka
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Kisiele Beza

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.

  • 2. Warstwa jabłkowa:
    Jabłka, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać cukier i kisiel w proszku, wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 30 minut.
  • 3. Beza:
    Białka ubić z 1/2 szklanki cukru pudru na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać pozostały cukier puder, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na jabłka, wstawić do piekarnika przykręconego do 160°C. Piec ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować