szarlotka z bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne i klasyczne ciacho z dużą ilością kwaskowatych jabłek

  • 60 min

Składniki:

  • mąka pszenna 0,5 kg
    220 gram masła
    4 żółtka
    2,5 łyżki kwaśnej śmietany
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru z wanilią lub waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    2,5 kg jabłek
    paczuszka cukru waniliowego
    cynamon wg uznania
    beza: 4 białka + 4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z sypkimi składnikami (proszkiem do pieczenia, cukrami, siekamy z miękkim masłem, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną wsadzamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Po około 40 minutach wyciągamy część z lodówki, tortownicę 30 cm lub dużą prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód ciastem, nakłuwamy je widelcem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut do leciutkiego zarumienienia. Wyjmujemy, przestudzamy lekko.
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, odstawiamy na chwilkę by puściły sok. Następnie odsączamy i wykładamy na ciasto. Jeśli mamy wyjątkowo soczyste jabłuszka, na ciasto wysypujemy około 2 łyżki bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku.
    Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder, masę wykładamy na jabłuszka, na górę ścieramy druga połowę ciasta z zamrażarki. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować