• 4 godz.

Szarlotka z beza króluje w moim domu już od lat. To moja ulubiona wersja szarlotki, rozpływa się w ustach.

  • 4 godz.

Składniki:


  • ciasto kruche:
    4 żółtka
    2 szklanki mąki wrocławskiej
    250 gram masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    beza:
    4 białka
    1 szklanka cukier kryształ
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól szczypta
    1,5 kg jabłek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.34 (166 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam do miski, dodaję masło które kroję nożem, żółtka, proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiam jak najkrócej ręką. Odstawiam do lodówki żeby się schłodziło, na około godzinę. Formę o średnicy 25 cm smaruję masłem, i wykładam na niej ciasto kruche. Boki formy też wykładam ciastem na wysokość 1,5 cm. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni, na 10 minut.

    Ciasto ma się dopiec i zarumienić.

    Beza: Białka wlewam do miski, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się świecąca. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam łyżka.

    Jabłka obieram, wydrążam i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dolewam wody, dodaję sok z cytryny żeby nie ściemniały. Jabłka mają się delikatnie przesmażyć. Mają zostać kawałki jabłek, a nie papka. Nie dodaję do nich cukru bo beza jest słodka. Dosypuję cynamon jak ostygną.

    Na ostudzone ciasto wykładam zimne jabłka, na to ubita piana z białek, i wstawiam do piekarnika początkowa temp 150 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 70-100 i suszę bezę około 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować