Szarlotka z bezą

0 (0 ocen)

Nieziemsko pyszna: na kruchym cieście znajdziemy mnóstwo jabłek, pianę oraz posypkę.

Składniki:

  • • 3 szklanki mąki krupczatki
    • 5 łyżek cukru
    • cukier waniliowy
    • 250 g masła / margaryny
    • 5 żółtek
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki proszku
    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 budyń waniliowy
    • tarte jabłka (ilość wg własnego gustu smakowego) proponuję około 1 do 1,5 kg


Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na blaszkę 38 cm x 24 cm.

    Zagnieść:
    • 3 szklanki krupczatki
    • 5 łyżek cukru
    • cukier waniliowy
    •250 g masła
    • 5 żółtek
    • 3 łyżki śmietany
    • 2 łyżeczki proszku
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części (mniejsza i większa). Większą część wyłożyć do wyłożonej pergaminem blaszki, na ciasto wyłożyć jabłka.
  • szarlotka 3. Ubić:5 białek i 1 szklankę cukru, dodać 1 budyń - wymieszać. Wyłożyć bezę na jabłka, mniejszą część wykorzystać na posypkę.
    Piec do suchego patyka w 170`C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy