Szarlotka z agrestową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25x32 cm). Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy.
2.Masa jabłkowa: jabłka wkładamy do garnka i podgrzewamy. Wsypujemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masę równomiernie rozsmarowujemy na biszkopcie.
3.Bita śmietana: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno. Wlewamy żelatynę i delikatnie mieszamy. Rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy cynamonem.
Komentarze