Szarlotka z agrestową nutą

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na drugich urodzinach mojego synka królowała zamiast tortu.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka
    ● 4 łyżki cukru
    ● 4 łyżki mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    ● 80 dag prażonych jabłek na szarlotkę
    ● 2 galaretki agrestowe
    ● 1 szkl. cukru
    Bita śmietana:
    ● 2 duże śmietany 30-proc.
    ● cukier waniliowy
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/2 op. żelatyny
    Oraz:
    ● cynamon do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Biszkopty

Szarlotka z agrestową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25x32 cm). Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy.
  • 2. Masa jabłkowa: jabłka wkładamy do garnka i podgrzewamy. Wsypujemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masę równomiernie rozsmarowujemy na biszkopcie.
  • 3. Bita śmietana: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno. Wlewamy żelatynę i delikatnie mieszamy. Rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować