Szarlotka węgierska z orzechami

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jedna z najpyszniejszych szarlotek jakie jadłam. Chrupiące ciasto z orzechami i jabłka zatopione w jajeczno-budyniowej masie. Poezja smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    200 g zimnego masła (82 % tłuszczu)
    180 g cukru
    szczypta soli
    1 duże jajko
    1/2 łyżki zimnej wody
    Nadzienie:
    1 kg jabłek (szara reneta)
    3 łyżeczki cynamonu
    1 szklanka mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 duże jajka
    125 g cukru
    Dodatkowo:
    3/4 szklanki orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Szarlotka węgierska z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i zimne pokrojone w drobną kostkę masło. Posiekać nożem składniki, dodać jajko, wodę i zagnieść (ręcznie lub w robocie) ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Orzechy zmiksować lub posiekać na drobno.
    Do mleka dodać budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepać.
  • 3. Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno (wcześniej wysmarowanej i wyspanej bułką) formy (26x31 cm). Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
  • 4. Na podpieczonym cieście wysypać starte orzechy, następnie jabłka, posypać je cynamonem, zalać przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować