Szarlotka w biszkopcie z delikatnym truskawkowym musem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wybierali się do nas goście, a ja nie miałam czasu zagnieść tradycyjnego ciasta, więc skorzystałam ze starego przepisu na szybką szarlotkę.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    1/2 szkl. cukru kryształu
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    1 kg jabłek
    1 słoik dżemu truskawkowego

    Mus truskawkowy:
    6 białek
    1/4 szkl. cukru pudru
    1 kisiel truskawkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka Desery

Szarlotka w biszkopcie z delikatnym truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Oddzielamy białka od żółtek.
  • 2. Margarynę miksujemy z cukrem aż zbieleje, dodajemy po jednym żółtku, proszek do pieczenia, a na koniec mąkę. Dokładnie mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (łyżką lub krótko na najwolniejszych obrotach miksera).
  • 3. Ciasto dzielimy na 2 części (lekko nierówne "połowy").
    Mniejszą częścią równo smarujemy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x36). Większą część mieszamy z jabłkami i wykładamy na blaszkę.
    Pieczemy około 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grzałce dolnej (żeby jabłka się nie spaliły).
  • 4. Lekko przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania utrwalamy cukrem pudrem i dodajemy kisiel - mieszamy tylko do połączenia składników i natychmiast wykładamy na warstwę dżemu.
    Zapiekamy jeszcze około 20 minut (do zrumienienia bezy).

Porady

Kombinacje dżemu i kisielu można dowolnie modyfikować (tym samym zmieniając kolory ciasta). Jabłka równie dobrze mogą być pokrojone w plasterki, półtalarki lub starte na tarce o dużych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować