Szarlotka tutti frutti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem. Dodajemy żółtka, pokrojoną w dużą kostkę margarynę i 1/2 szkl. cukru. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Jedną odkładamy. Do drugiej wsypujemy kakao i wyrabiamy, wkładamy z trzecim kawałkiem ciasta na godzinę do zamrażarki.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy resztę cukru oraz kisiel.
3.Jabłka myjemy i obieramy. Przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry.
4.Odłożone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną tortownicę (śr. 25 cm). Układamy jabłka.
5.Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Ciemne ścieramy na tarce o dużych oczkach na owoce. Przykrywamy pianą. Na wierzch ścieramy jasne ciasto. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 °C. Wyjmujemy i studzimy.
Komentarze