Szarlotka tutti frutti

4.97 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Już po pierwszym kęsie nikt nie myśli o kaloriach.

Składniki:

  • 5 jajek
    3 szkl. mąki pszennej
    1,5 szkl. cukru
    kostka margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kisielu lub mąki ziemniaczanej
    1/2 kg jabłek
    łyżka kakao
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.97 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Szarlotka tutti frutti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem. Dodajemy żółtka, pokrojoną w dużą kostkę margarynę i 1/2 szkl. cukru. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Jedną odkładamy. Do drugiej wsypujemy kakao i wyrabiamy, wkładamy z trzecim kawałkiem ciasta na godzinę do zamrażarki.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy resztę cukru oraz kisiel.
  • 3. Jabłka myjemy i obieramy. Przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry.
  • 4. Odłożone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną tortownicę (śr. 25 cm). Układamy jabłka.
  • 5. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Ciemne ścieramy na tarce o dużych oczkach na owoce. Przykrywamy pianą. Na wierzch ścieramy jasne ciasto. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 °C. Wyjmujemy i studzimy.

    Jabłka możemy ewentualnie zastąpić powidłami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować