Szarlotka tortowa

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szarlotka jest piękna i pyszna jak torcik.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki maki tortowej
    1 kostka masła
    6 żółtek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    6 jabłek
    2 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka mąki zieniaczanej
    1/5 szklanki wody

    Kruszonka:
    2 łyżki masła
    0,5 szklanki maki
    2 łyzki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka tortowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagniatamy na gładką masę i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Ciasto po schłodzeniu jest bardziej kruche.
    Schodzonym wcześniej ciastem wyklejamy tortownicę o średnicy ok. 25 cm.

    Masa: Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Następnie wkładamy do garnka zalewamy odrobiną wody i parujemy ok 10 minut, aby jabłka się delikatnie rozsypały, dodajemy brązowy cukier i rozmieszaną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Mąka ziemniaczana spowoduje, że jabłka nie wypuszczą soku do ciasta. Gorącą masę wykładamy na ciasto.

    Kruszonka: Z podanych składników zagniatamy małe okruszki, ktorymi posypujemy ciasto.

    Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje podane z gałką lodów waniliowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.4 (230 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka tortowa

To może cię zainteresować