Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki (robię to przy pomocy robota kuchennego).
W dużej misce wymieszać jabłka z pozostałymi składnikami, najlepiej zrobić to rękami.
Ciasto:
Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Do mąki dodać schłodzone masło, śmietanę i pozostałe składniki - zagnieść ciasto.
Ciasto przełożyć do plastikowej torebki, umieścić na 1 godzinę w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na spód i boki formy 2/3 ciasta.
Piec ok 10 minut.
Masę jabłkową wyłożyć na wystudzony spód ciasta.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce, bezpośrednio ma jabłka.
Piec 30-40 minut do zrumienienia.
Komentarze