Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3).
Blaszkę o wymiarach około 22x30 cm wysmarować lekko tłuszczem,
wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą częścią ciasta wylepić blaszkę,
ponakłuwać ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.
2.Mniejszą część owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
W tym czasie obrać i oczyścić jabłka z gniazd nasiennych.
Pokroić w połówki lub ćwiartki.
Za pomocą miksera pokroić w cieniutkie plasterki (mi to zajęło 3 minuty).
3.Do pokrojonych jabłek dodać cukier puder i cynamon.
Całość delikatnie wymieszać aby plasterki się nie połamały.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni z termoobiegiem.
4.Wychłodzone ciasto posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka (bez puszczonego soku),
Na wierzch trzemy zamrożoną część ciasta.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 70-80 minut.
Komentarze