SZARLOTKA TATRZAŃSKA

4.49 (174 ocen)

  • 60 min

Przepyszna szarlotka z dużą ilością jabłek

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    250g margaryny KASIA
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany

    DODATKOWO:
    3 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3).
    Blaszkę o wymiarach około 22x30 cm wysmarować lekko tłuszczem,
    wyłożyć papierem do pieczenia.
    Większą częścią ciasta wylepić blaszkę,
    ponakłuwać ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.
  • 2. Mniejszą część owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
    W tym czasie obrać i oczyścić jabłka z gniazd nasiennych.
    Pokroić w połówki lub ćwiartki.
    Za pomocą miksera pokroić w cieniutkie plasterki (mi to zajęło 3 minuty).
  • 3. Do pokrojonych jabłek dodać cukier puder i cynamon.
    Całość delikatnie wymieszać aby plasterki się nie połamały.
    Piekarnik nagrzać do 170 stopni z termoobiegiem.
  • 4. Wychłodzone ciasto posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka (bez puszczonego soku),
    Na wierzch trzemy zamrożoną część ciasta.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 70-80 minut.
  • SZARLOTKA TATRZAŃSKA 5. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować