Szarlotka sypana z cynamonem

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna i ekspresowa w przygotowaniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny (szklanka 250 ml)
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki kardamonu
    100 g masła
    1-1 1/2 kg kwaskowych jabłek (szara reneta)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka sypana z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kaszę, cukier, cukier z wanilią i proszek mieszamy w misce. Dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do małej blaszki lub naczynia żaroodpornego wsypujemy jedną porcję suchych składników. Na to układamy 1/2 porcji jabłek. Posypujemy obficie cynamonem i kardamonem. Sypiemy drugą porcję suchych składników. Na składniki wykładamy porcję jabłek i posypujemy je cynamonem i kardamonem. Na wierzch sypiemy ostatnią porcję suchych składników. Na całym wierzchu ciasta układamy bardzo cienko pokrojone plastry masła. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-55 minut, do zrumienienia wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jabłka Kasza manna Mąka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować