Szarlotka sypana owsiana

0 (0 ocen)

  • 55 min

... nie wyobrażam sobie niedzieli bez ciasta domowej roboty. Tym razem zmieniony oryginał Cecyli Knedelek w wersji owsianej

  • 55 min

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej wieloziarnistej
    1 szklanka płatków owsianych
    1 szklanka brązowego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    5 jabłek
    150 g masła + 1 łyzka do posmarowania blaszki
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka sypana owsiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wkładam do zamrażalnika.
    Jabłka obieram, kroję na dowolne kawałki i zesmażam z ½ szklanki cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Oczywiście można je zatrzeć, ja jednak wolę jabłka podduszone.
    Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, ½ szklanki cukru i płatki owsiane. Dokładnie mieszam całość.
    Brytfankę, tortownicę wysmarować dobrze masłem obsypać bułką tartą, na dno wysypać 1/3 suchych składników, następnie położyć połowę jabłek, czynność powtórzyć, zakończyć suchymi składnikami.
    Zmrożone masło zetrzeć na tarce lub pokroić na plasterki i przykryć wierzch ciasta.
    Topniejące masło i sok z jabłek zwiążą suche składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec ok 45 minut.
    Schłodzoną posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować