• 10 min

Ten przepis jest banalnie prosty. Wykonanie go zajmuje kilkanaście minut a efekty są oszałamiające

  • 10 min

Składniki:

  • szklanka mąki
    szklanka cukru
    szklanka kaszy manny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cynamon
    ok. 1,5 kg jabłek
    200 gram masła albo margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
  • 2. Podzielić na trzy części.
  • 3. Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną.
  • 5. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstwą cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
  • 6. Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
  • 7. Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w temperaturze 180-200 stopni

Porady

Tortownicę polecam wyłożyć papierem do pieczenia ponieważ wtedy sok z jabłek nie wycieka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować