SZARLOTKA ŚNIEŻNA

5 (148 ocen)

  • 60 min

Wspaniały smak szarlotki pod delikatną pianką, ciasto idealne nie tylko na upalne dni, lekkie, orzeźwiające, wspaniale się prezentuje na stole.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki tortowej
    1 cukier waniliowy
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżki octu
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    WARSTWA JABŁKOWA:
    0,5 kg jabłek (może być troszkę więcej)
    0,5 szklanki cukru
    niecała szklanka wody
    2 galaretki zielone
    3 szklanki wody do rozrobienia galaretki

    PIANKA:
    2 śmietany w proszku "śnieżki"
    2 niecałe szklanki mleka do ubicia śnieżki
    1 galaretka zielona
    niecałe 2 szklanki wody


Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka śnieżna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy , żółtka i ubijać przez chwilę, następnie wsiać przez sitko obie mąki i wymieszać ŁYŻKĄ !!!nie mikserem, dodać proszek do pieczenia i wlać na niego wodę i ocet, wymieszać i upiec biszkopt. Ostudzić.
  • 2. WARSTWA JABŁKOWA:
    Cukier z wodą zagotować.
    Jabłka pokroić w kostkę i wrzucić na gotujący syrop, pogotować około 5 min zamieszać i odcedzić na sitku i wystudzić.
    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, gdy zaczną gęstnieć dodać jabłka i wyłożyć na biszkopt.
    Wstawić do lodówki.
  • 3. PIANKA:
    Galaretkę rozpuścić i odstawić do stężenia.
    Śnieżki ubić z mlekiem i połączyć z tężejącą galaretką.
    wyłożyć na jabłka.
    Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

* biszkopt można upiec kakaowy ciasto również wtedy dobrze smakuje, * do warstwy jabłkowej można dodać rodzynki, orzechy, pokrojoną w kostkę czekoladę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować