Szarlotka skubana z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasto do przygotowania w kilka chwil. Idealny deser do kawy lub herbaty.

  • 45 min

Składniki:

  • 550g mąki,
    250g margaryny,
    1 jajko,
    3 żółtka,
    100g cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki śmietany 18%,
    30g świeżych drożdży,
    1/2 kg truskawek,
    3 łyżki bułki tartej,
    2 opakowania cukru waniliowego,

Szarlotka skubana z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i razem siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Śmietanę mieszamy z drożdżami (aż się rozpuszczą) i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Ciasto posypujemy bułką tartą. Truskawki obieramy z szypułek i przekrawamy na pół. Owoce układamy na cieście. Truskawki posypujemy cukrem waniliowym. Pozostałą część ciasta skubiemy i układamy na owocach. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy