Szarlotka siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy z masłem nożem.
2.Żółtka miksujemy z cukrami i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę.
3.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
4.Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki średniej blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać mąką). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem; ścieramy na tarce druga cześć ciasta lub tez można rozwałkować i położyć na wierzchu tylko wtedy nakłuwamy ciasto widelcem.
5.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy aż nabierze ładnego koloru około 30-35 minut. Posypujemy cukrem pudrem
Porady
polecam jabłka szare renety wg mnie do wypieków sa najlepsze
Komentarze