Szarlotka siostry Anastazji

4.36 (255 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

jedna z lepszych jakie jadłam

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    200g masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    3 żółtka
    ok. 1.5 kg kwaśnych jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.36 (255 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z masłem nożem.
  • 2. Żółtka miksujemy z cukrami i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę.
  • 3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
  • 4. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki średniej blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać mąką). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem; ścieramy na tarce druga cześć ciasta lub tez można rozwałkować i położyć na wierzchu tylko wtedy nakłuwamy ciasto widelcem.
  • 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy aż nabierze ładnego koloru około 30-35 minut. Posypujemy cukrem pudrem

Porady

polecam jabłka szare renety wg mnie do wypieków sa najlepsze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować